Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

"Скалолазка" - Владимир Висоцки

Владимир Висоцки
Снимка: Архив
Днес в рубриката ни "Незабравимите" слушаме Владимир Висоцки. Наистина незабравим, истински бохем, поет с китара, невероятен актьор (част от култовата трупа на "Таганка") - думите трудно рисуват неговия образ, защото харизмата при Висоцки сякаш е дори "в повече".

Роден  през 1938-а в Москва, той умира преди 35 години на 25 юли. В 42-годишния му живот му има от всичко по много - любов, страст, успехи, съмнения, алкохол. Три брака, много изпепеляващи връзки и накрая Марина Влади - тяхната история се определя като "една от големите любовни истории на 20 век". Смел, истински, самоубийствен на моменти, краен, но безкрайно талантлив. Песните му, в които текстовете играят най-важната роля (разбира се, в комбинация с така характерния дрезгав глас), улавят моментите, състоянията, надеждите и често неизказаните мисли на смутните времена, в които живее.

Когато Висоцки умира (това става по време на бойкотираните от Запада  летни олимпийски игри в Москва), съветската преса не съобщава за неговата смърт, с изключение на вестник „Вечерна Москва“, и то три дни по-късно. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия. Западните станции, като „Гласът на Америка“, пускат негови песни, а пред театър „Таганка“ се стича огромна тълпа. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.

"Спасите наши души", "Лирическая", "Большой Каретной", "Песен за приятеля" ... когато споменем името на Висоцки за всеки от нас зазвучава различна песен. Сега в "Незабравимите" ние избрахме "Скалолазка"!

Приятно слушане!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.