Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новосъздадените кметства в община Кърджали ще се помещават във фургони

Снимка: www.kardjali.bg

Управници на новосъздадени кметства в община Кърджали ще работят във фургони в следващите четири години заради факта, че в голяма част от селата няма сгради за тяхното настаняване.

Подвижните помещения ще бъдат оборудвани с компютри и офис техника и ще бъдат захранени с ток и вода, като местната администрация разчита на държавата да поеме началните разходи за новите кметства.

След промените в изборния закон броят на кметствата в община Кърджали се увеличи двойно - те вече са 96, като 1/3 от новите кметове няма къде да работят. Поради тази причина местната управа е поискала от държавата 300 000 лева, поясни секретарят на общината Сезгин Бекир:

Това са средства, които са необходими да се закупят работни помещения тип контейнер в 30 от кметствата, където нямаме общинска сграда, както и да се закупи минималният необходим инвентар за оборудване на помещенията на новите кметове и да се направи връзка с водоснабдителната и електропреносната мрежа.

На въпрос, дали община Кърджали има нужда от тези нови кметства, защото има доста населени места с население до петима души, Бекир заяви:

Мисля, че не на всички места беше необходимо да се създаде кметство и да има функциониращо кметство - това е допълнително натоварване и на държавния, и на местния бюджет в режим на финансови икономии.

Само за годишната издръжка на кметствата ще трябват около 80 000 лева, които са непосилни за местния бюджет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44