Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междупланетната станция "Доун" застана на най-близката си орбита до планетата-джудже Церера

2
Снимка: youtube/ NASA Jet Propulsion Laboratory

Междупланетната станция на НАСА "Доун" застана тази седмица на последната си и най-близка орбита над загадъчната планета-джудже Церера. Апаратът "Доун", който е изстрелян на 27 септември 2007 г. от Кейп Канаверал, в  края на октомври започна финалния етап от спускането си на по-ниска орбита - от 1470 на 385 километра над повърхността на Церера и вече достигна последното си пристанище, което ще позволи на камерите на космическия апарат да получат снимки с рекордна резолюция от 35 метра на пиксел.

В НАСА се надяват, че тези снимки ще помогнат на учените да разкрият тайната на ярките петна на кратера Окатор, които днес астрономите смятат за следи от странни солени вулкани.

Космическата станция ще продължи работата си по изучаването на планетата-джудже до изключването си през 2016 година. Това беше съобщено в официален туит на"Доун".

Какво предстои в изучаването на Церера и какво представлява този далечен и негостоприемен, но и вълнуващ и загадъчен свят, ще научите, ако чуете звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия