Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2016 г. тайните камери на древния ацтекски храм Темпло Майор в Мексико ще разкрият тайните си

Снимка: www.visitmexico.com

Къде древните ацтеки са полагали тленните останки на техните владетели за вечен покой? Отговорът може да бъде открит във Великия храм на Мексико Сити, известен още като комплекса Темпло Майор, където група археолози са направили смайващи открития - тунел с пътека, водеща към церемониална платформа с кръгла форма, както и към две запечатани камери, за които се смята, че може би крият императорско погребение.

Учените планират да разпечатат скритите камери през следващата година, с което да потвърдят или да отхвърлят хипотезата, че в тях може да са останките на ацтекските владетели. 

Според испанските хроники, които пишат за завладяването на Мексико, ацтеките изгаряли  останките на своите вождове. Досега обаче археолозите не са намирали погребения на изгорени тела на ацтекските предводители. Ако през идващата година в запечатаните камери бъдат открити кремирани останки, това ще е първото подобно откритие, с изключително значение за опознаването на изчезналата цивилизация и културното наследство на Мексико. Повече за новите открития на мексиканските археолози и за загадките, които скоро може да намерят отговор, чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.