Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Котел е категорично против намерението на ВСС за закриване на Районния съд и прокуратура в града

Снимка: архив

Общинският съвет в Котел прие  в петък декларация  до парламента, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет (ВСС) , омбудсмана и областния управител на Сливен, в която местната власт, от името на гражданите, се обявява против намерението за закриване на Районния съд и Районната прокуратура, просъществували над 100 години във възрожденския град.

Общинският съвет и кметът на Котел изразяват категорично несъгласието си с намерението на ВСС за поделяне на съдебния район на Котел между Районните съдилища в Сливен и Омуртаг. Според тях поради географската, етническа и социална специфика на общината, такова решение лишава жителите й от достъп до правосъдие. Разстоянията до Сливен и Омуртаг  са големи, общественият транспорт - неуреден,  а населението в община Котел е най-бедното в страната, с над 40 на сто безработни, се посочва  в декларацията.

Районният съд и прокуратура в Котел са настанени в добре  уредена сграда, за разлика от Омуртаг, където правораздавателните органи нямат свой дом.  Закриването на котленския районен съд и прокуратура ще принуди семействата на магистрати, адвокати, съдебни служители и охрана  да се изселят завинаги, както и ще затрудни нотариалната дейност и социално слабото население, което ще пътува нееднократно до Сливен и Омуртаг за продажби, удостоверения и правна защита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44