Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70% от гражданите на Русия подкрепят водената от Москва военна операция в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От проучване на известния фонд "Обществен мнение" става ясно, че много висок процент от гражданите на Руската федерация се отнасят с доверие към участието на страната им в сирийския конфликт. 70% от гражданите на Русия са "за" действията на Кремъл в близкоизточната държава, докато отрицателно възприемащи действията на Москва са 16%, а за 5% тази тема е безинтересна. Любопитно е, че 48% искат военната операция в Сирия да бъде продължена, а 26% се изказват за нейното разширяване. Докато за прекратяването на руското военно участие в Близкия изток се обявяват 13% от гражданите на страната. Изследването показва, че е нараснал броят и на тези, които смятат за допустимо провеждането на сухопътна операция в Сирия. В сравнение с ноември, когато тази подкрепа е била 12 процента, през декември техният брой се е увеличил със 7 процента. Мнозинството руснаци обаче не смятат, че Русия трябва да влиза в подобна операция 71% смятат, че сухопътната операция не трябва да бъде провеждана при никакви обстоятелства.

Най-запомнящото се събитие за изминаващата година за руснаците ще остане терористичният акт на руския самолет, пътуващ между египетския курорт Шарм ел шейх и Санкт Петербург, който се разби над Синайския полуостров на 31 октомври. Според руснаците най-голямото събитие за 2015 година е антитерористичната операция, която Москва започна преди два месеца в Сирия. 23% процента от интервюираните определят именно това събитие като водещо, а за 13% това е засилването на тероризма в света и обединението на страните в борбата с него.

Проучването показва, че темата, свързана с конфликта в Украйна, за руснаците е отишла на трето място, като само 7%, са я откроили, а на четвърто място едва с 5% – са терористичните актове в Париж.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44