Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи бяха задържани в Москва за участие в непозволен опозиционен митинг

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Независимо от забраната за митинг, която имаха от кметството на руската столица, активисти на опозиционната партия "Яблоко" излязоха на протест на Пушкинския площад  в Москва. 20 човека на малки групи протестираха против нарушението на Конституцията на Русия от страна на управляващите в Кремъл. Когато към тях се присъединиха още хора, полицията, която ги охраняваше, започна да ги арестува и води в местното полицейско управление. 

Според официалните данни между 30 и 50 човека бяха задържани от полицейските власти. По-голямата част от тях бяха задържани заради опита им да проведат в крайна сметка неразрешения протестен марш на опозицията, който трябваше да се проведе от Страстния булевард до проспект „Сахаров“. Това се случва, когато се отбелязва Денят на Конституцията, а сред задържаните бе и един от нейните автори и бивш помощник на първия демократично избран президент на Руската федерация Борис Елцин - Георги Сатаров, но по-късно, както той обясни пред  радиостанцията „Ехото на Москва“, е бил пуснат от полицията. Лидерът на партията „Яблоко“ Сергей Митрохин все още е задържан в полицейското управление, заради оказване на съпротива на полицай.
Опозицията имаше намерение на днешния ден да организира своеобразен поход в центъра на руската столица под името „Марш на промяната“, като в него се очакваше по предварителни данни да участват близо 50000 човека, но той бе отказан от градските власти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44