Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вековният силистренски дъб е победител в националния конкурс „Дърво с корен”

Снимка: Конкурс „Дърво с корен”

Вековният дъб в Дунавската градина на Силистра е победител в Шестия национален конкурс „Дърво с корен”, организиран от фондация „Екообщност”. Дървото-победител е на 105 години. Засадено е през 1910-та година от австрийски ландшафтни инженери, създатели на Дунавския парк на Силистра. Дъбът е висок 14 метра, обиколката на ствола му 1,2 метра, а диаметърът на короната 14 метра. Старият дъб е един от символите на Силистра, а от 2012-та година  е със статут на защитен обект по Закона за биологичното разнообразие. Силистренското дърво е спечелило в оспорвана конкуренция с още 70 вековни дървета в цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44