Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСС настояват да се определи нова формулировка на понятието „енергийна бедност“

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

От Икономическия и социален съвет (ИСС) ще настояват правителството да определи нова формулировка за "енергийна бедност". Засега в България такива са 35-40 на сто от домакинствата, а критерият е 30% от доходите да отиват за парно, ток и вода. Според Съвета при либерализацията на енергийния пазар следващата година е нужен микс от политики за подпомагане на реалния сектор, на малките предприятия и на домакинствата. Изчисленията показват неминуемо първоначално повишаване на цената на тока, твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Правителството все още не е предложило мерки за енергийно подпомагане, нито за интервенция на пазара на енергия за малките фирми и за бюджетните потребители като училища, болници, общински структури, каза Пламен Димитров:

Наредбата за подпомагане на големите енергийни потребители все още не е нотифицирана от Брюксел. Ако допуснем, че тази наредба бъде нотифицирана във вида, в който е предложена,  и наистина една голяма част от енергийните потребители ще намерят форма на подкрепа през нея, но за малките фирми в бюджета и в досегашните намерения на властта, няма мерки. Затова и нашето притеснение е изискването от всички власти да са адекватни към това, което ще се случи.

Две от мерките, които се прилагат при либерализиран пазар, предлагат от Икономическия социален съвет – енергиен калкулатор и колективни превключвания от един към друг доставчик. Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" заяви:

Както всички търговци на електроенергия трябва да се лицензират, задължителен елемент от лицензията може да бъде да въвеждат параметрите на своите тарифи в този калкулатор. И аз като потребител мога да влезна в този калкулатор, да въведа параметрите на потреблението си и той да ми покаже коя тарифа е най-изгодна за моя профил на потребление. Компании за колективно превключване, при което се събира една голяма група потребители, която казва „ние всички се ангажираме да се превключим“ и се получава нещо като аукцион. Доставчиците на енергия свалят цената , за да могат да вземат цялата тази група от 1000-2000-3000 клиенти наведнъж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44