Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията се отказа от нулевата квота за улов на калкан за България

| обновено на 14.12.15 в 15:01
Васил Грудев
Снимка: БГНЕС

Българските рибари ще ловят догодина същите количества акула и калкан в Черно море. Европейската комисия се отказа от искането си за пълна забрана за улов на двата вида черноморска риба през 2016 година, след като България и Румъния получиха подкрепата с 2/3 от гласовете на правителствата по време на министерска среща в Брюксел по селско стопанство и рибарство. 

Еврокомисията искаше нулева квота за калкан и акула поради опасения за изчерпването на наличието им в Черно море. Запазването на количествата за българската риболовна индустрия беше определено като „голям успех“ от заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев:

Не може да налагаме единствено и само на България и Румъния забрани и квоти, които продължават вече шеста година, без да има връзка с експлоатирането на калкана и от Турция и Украйна.
Това, което ни се ангажирахме от наша страна, разбира се, е засилване на контрола, засилване на съвместните проверки. С Румъния ние поехме такъв политически ангажимент, приехме удължаване на периода за улов на калкан с 30 дни, тоест съгласихме се забраната за улов на калкан да бъде от 1 април до 30 юни на календарната година. Уловът на калкан, отчетен в България по пазарна стойност, надвишава 1 милион лева. Това е един цял бизнес, който има голям социален елемент. 
Да, ние се ангажираме да не ловим повече акула от нивата, които ловим през 2015 година, но категорично отхвърлихме възможността за квота и в момента няма и дума, в която да се споменава квота на акулата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44