Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност от нова вълна на бруцелоза през родилния период

Снимка: БГНЕС

Ветеринарните лекари, ангажирани с овладяване на бруцелозата в Рила предупредиха, че наближаващият родилен период при животните е изключително опасен за хората.

Специалистите от БАБХ в Кюстендил продължават  работа на терен в основните огнища, където бе  констатирано заболяването. Засега  контролът  е ефективен, каза д-р Първан Дангов, но уточни, че има  реална опасност от нова вълна на  разпространение на заболяването сред хората:
Бруцелозата е такова заболяване, че в периода около агнилната кампания, когато животните тръгнат да раждат, заболяването се активира, има опасност стопаните като не спазват личната хигиена и защитни предпазни средства да бъдат заразени наново.
Според ветеринарите е  абсолютно необходима разяснителна кампания сред животновъдите:
Стопаните не трябва да пипат с голи ръце, помагайки в периода на раждането. Не трябва да бъдат пипани плаценти, не трябва да бъдат пипани околоплодни води. Второ, в никакъв случай не трябва да се дават плацентите да бъдат изядени от кучетата. Трябва да се обособи място, където тези плаценти да се изхвърлят. Най-добре е да се изкопае яма в земята, да се дезинфекцират с хлорна вар или хидратна вар и на трето място, при най малкото съмнение, когато абортират в едно стадо, повече от три процента, незабавно трябва да се потърси специализирана ветеринарно-медицинска помощ.
35 човека от района са болни от бруцелоза, като трима от тях са ветеринарни лекари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44