Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се решава съдбата на Реформаторския блок

Повечето от лидерите на РБ вярват в единството на Блока

| обновено на 15.12.15 в 11:26
Преди заседанието Меглена Кунева не направи изявление.
Снимка: БГНЕС

Започна заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което се обсъжда бъдещето на коалицията и по-нататъшните й позиции, след сътресенията, предизвикани от приетите на второ четене конституционни промени и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

На влизане повечето от лидерите заявиха, че вярват в единството на Блока. Меглена Кунева и Радан Кънев не направиха изявления.

На въпрос ще подаде ли оставка, министърът на отбраната Николай Ненчев, който е и лидер на партия БЗНС, заяви, че ще постъпи така, както реши Реформаторският блок.

По думите на министъра на образованието Тодор Танев, един от петимата министри, излъчени от реформаторите, в момента се търси начин ДСБ да остане в коалицията и в управлението. Обсъждат се обаче и други хипотези, включително за напускане на коалицията от ДСБ или за подписване на ново споразумение с ГЕРБ.

Демократи за силна България (ДСБ) взеха решение за излизане в опозиция, а СДС и Движение България на гражданите (ДБГ) ясно заявиха, че продължават подкрепата си за управлението. Очаква се днес ДБГ да предложат на партньорите си от Блока декларация за подкрепа на правителството с ясен ангажимент, че през първите 6 месеца на следващата година ще бъдат постигнати видими резултати в антикорупционното законодателство и законодателството, свързано със съдебната реформа, реформите в образованието и здравеопазването, за оптимизиране на разходите в енергетиката и за ускоряване на работата по електронното управление.

По-рано Меглена Кунева изрази мнение, че с подписите си под декларацията партньорите ще гарантират единството на Блока. По повод решението на ДСБ за излизане в опозиция, Меглена Кунева каза: 

Или си в опозиция, или не си. Трето положение няма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44