Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ постигнаха сближаване по въпросите за Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви след приключването на срещата си с президента на Русия Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров, че Москва и Вашингтон са сближили позициите си по редица сложни въпроси, свързани със Сирия.

Въпреки постигнатите разбирания Русия и САЩ не пожелаха да влизат в детайли преди срещата във Вашингтон в петък, когато цялата международна група по подкрепа на Сирия трябва да вземе участие в тази дискусия.

За общия списък с терористичните групировки на територията на Сирия Кери каза, че е постигнато съгласие "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" да влязат в документа, чието създаване е възложено на Йордания.

По отношение на създадената в Саудитска Арабия коалиция, външният министър на Русия Сергей Лавров изрази резервираността си:

Що се касае до коалицията, за която бе съобщено днес от Саудитска Арабия, ние, както и вие, разбрахме от медиите. Очакваме да получим по подробна информация от нейните създатели.


Лавров каза още, че постигнатите във Виена договорености по Сирийския въпрос ще бъдат потвърдени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Държавният секретар Джон Кери заяви на общата пресконферция след края на разговорите си в Москва, че САЩ никога не са искали да изолират Русия по темата Сирия. По отношение на Украйна той подчерта, че отговорността за изпълнението на Минските споразумения лежи върху страните от конфликта в Украйна и допълни, че колкото по бързо Русия изпълни условията от мирния договор "Минск-2", толкова по бързо ще бъдат свалени санкциите срещу нея.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44