Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С първия в България кибернож ще оперират в болница "Свети Иван Рилски"

Снимка: 24 часа
В болница "Свети Иван Рилски" в София започва работа първият в България кибернож. Високоспециализираната апаратура позволява безкръвно лечение на онкологични заболявания чрез интензивно лъчелечение и досега не беше достъпна в страната.

Първата операция с кибернож в България ще бъде факт на 16-и декември, съобщи здравният министър Петър Москов:

Подготвиха го колегите от "Свети Иван Рилски". Първият български пациент в България ще бъде подложен на радиохирургия, нещо, за което досега ходихме в Турция, в Германия.

Киберножът е апарат, при който роботизирано управляван лъч третира туморите с висока доза радиация и изключителна прецизност. Друг вид апарат за радиохирургия работи от лятото в "Токуда болница" - София и на него от юли до момента са лекувани 10 пациенти.

Според специалистите нуждаещите се от радиохирургично лечение в България са около 500 души на година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44