Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

„Staying alive” - Би Джийс

Днес в рубриката „Незабравимите“  ще слушаме Би Джийс със „Stayingalive”, която излиза като сингъл преди 38 години, на 13 декември 1977. Това е втората песен към изключително успешния филм „Треска в събота вечер“ с Джон Траволта.  Зад гърба си Би Джийс имат вече 19 годишна история като група. Братята Бари, Робин и Морис Гиб са родени в Англия, но през  50-те семейството им се мести в Австралия. Връщат се обратно, вече като „Би Джийс“ през 1967 след първия си голям успех с парчето „Спикс енд Спекс“.

Над 220 милиона продадени албума имат „Би Джийс“ към днешна дата, което ги прави едни от най-продаваните изпълнители  историята.  „Stayingalive” е от втория им успешен период - ерата на диското! Имат 8 Грами-та, като едното от тях е именно за вокалния аранжимент на „Stayingalive”. А първоначално дори не са били предвидени за саундтрака на „Треска в събота вечер“, даже Джон Траволта е репетирал танците си на песни на Стиви Уондър.

Но по едно време продуцентът на филма Робърт Стигууд се обръща към Би Джийс и те пишат песните за филма буквално за един уикенд - но не къде да е, а в студиото на един френски замък. И резултатът е впечатляващ - три песни, които стигат до първите места в класациите във Великобритания и САЩ и един от най-запомнящите се албуми с музика към филми. „Оставайки жив“ определено винаги ще е „жива“... и незабравима.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.