Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри Националната здравна стратегия 2020

| обновено на 17.12.15 в 12:12
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие Националната здравна стратегия 2020, където се определят приоритетите и стратегическите цели за развитието на здравеопазването за следващите 5 години.

Сред заложените мерки са подобряване на Спешната помощ, промяната в системата за цените на медицинските дейности и лекарствата, въвеждането на национална здравна карта. Предвижда се увеличение на бюджета за здравеопазване с 0,2 или 0,3% всяка година до 2020-а година.

Предвидена е промяна на здравноосигурителните пакети и възможност за избор на пакет, както и промени в бюджета на Здравната каса, така че да се увеличи делът на средствата за първичната извънболнична помощ и да се намали този за болнична помощ и лекарства.

Стратегията си поставя три приоритета - създаване на условия за здраве за всички през целия живот, развитие и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати, укрепване на капацитета на общественото здравеопазване.

От БСП лява България не подкрепиха стратегията:

Ние, като Народно събрание едва ли можем да си позволим, заради това, че ще се строят болници, ще се ремонтират и т.н., да приемаме неща, които не са свързани със здравето на човека, да приемаме нещо, които нямат нищо общо с подобряване на здравната услуга. Да продължаваме да създаваме впечатлението, че решенията, които вземаме, са повече в полза на строителни фирми, отколкото в полза на пациента, защото в крайна сметка така може да излезе,
коментира депутатът от левицата Таско Ерменков.

От ДПС също изразиха несъгласие със стратегията. Резерви към документа имаше и Семир Абумелих от ГЕРБ:

Има голяма доза романтика. После отива към една сериозна доза строгост на действията и като всяка една поема трябва да има герой. Тук съм си направил една статистика. Думата "пациент" се повтаря 123 пъти, думите "финанси" и "пари" - 230 пъти.


Абумелих заяви, че подкрепя правителството, но не подкрепя Здравната стратегия.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44