Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС свали имунитета на Сидеров за трети път

Снимка: БГНЕС
За трети път в последните месеци парламентът даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и по двете искания, отправени от главня прокурор на 30-и ноември 2015-а година. Първият засяга нападението на Сидеров над журналист от телевизия "Скат" при учредяването на миналото Народно събрание на 21-ви май 2013-а година. Случаят доби популярност като „Извини се, бе”.

Второто искане  е свързано със сблъсъци от 17-и май 2011-а година в Батак, на площад "Освобождение", по време на тържествата, посветени на 135-годишнината от Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаването.
Янаки Стоилов от БСП поиска да се създаде постоянна комисия за сваляне на имунитетите:

Кой има интерес и защо се прави това нещо по този начин. Аз намирам две противоположни обяснения. Едното е, че групата на "Атака" трябва да бъде държана на къса каишка,  за да може, когато е необходимо тя да бъде аташирана към мнозинството или към вземането на някакво решение. Вторият въпрос, дали тези действия от политико-юридически характер не са необходими за спасяване на самата "Атака" и на нейния лидер, след като той губи влияние и това трябва да се героизира като някакъв мъченик на нереформираната българска съдебна система.

Независимият Георги Кадиев също коментира темата:

Защо главна прокуратура  го прави сега, след като това нещо се е случило 2013-а година, а предният случай се е случил 2011-а година в Батак. И сега разбирате ли защо вчера "Атака" даде 11 гласа на гласуването за Конституция и разбирате ли, че ако не бяха тези 11 гласа, нямаше да мине и вероятно щяхме да отидем на нови избори.

Депутатите от "Атака" не присъстваха в пленарната зала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44