Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 9 хиляди деца в 14 болници са обхванати в кампанията "Приказки без край"

Снимка: БГНЕС

Над 9000 деца, лекувани в 14 болници в страната, са участвали в инициативата "Приказки без край". От инициативата отчетоха тригодишната си дейност на Коледно тържество в Националната специализирана болница за детски болести. Според проучване на организаторите, обхванало 880 деца и родители, професионалните аниматорски програми подобряват психическото състояние на децата и дори намаляват болничния престой. 

Заниманията с болни деца в лечебните заведения трябва да станат грижа на държавата, смята председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Той даде пример, че в болниците, ангажирани с инициативата "Приказки без край", децата преодоляват по-бързо стреса от заболяването и дори се съкращава болничният им престой. 

В рамките на инициативата професионални аниматори посещават децата в отделенията на 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, разказват приказки, рисуват, моделират, играят игри и създават среда, която да подпомага болните малчугани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44