Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подложиха на радиохирургия пациент с мозъчна метастаза

Пациент с мозъчна метастаза е бил подложен на радиохирургично лечение в болница "Свети Иван Рилски". До този момент подобни процедури бяха недостъпни в държавни болници в България. Очаква се до края на деня екипът на д-р Красимир Минкин да извърши още една процедура. 

Близо 1000 пациенти със злокачествени и доброкачествени невроонкологични заболявания ще могат да се подложат на лечение с раидохирургия през 2016 година. За целта обаче Националната здравноосигурителна каса трябва да предвиди тази процедура в бюджета си. 
Закупеният в болница "Свети Иван Рилски" в София апарат е линеен ускорител от най-висок клас, който може да облъчва с точност до 2 милиметра и много висока доза радиация. До момента пациентите, нуждаещи се от такъв тип лечение, се лекуваха в чужбина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44