Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард ще обжалва призовката на Републиканския съд във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кристин Лагард, директорът на Международния валутен фонд, ще бъде изправена пред френски съд заради небрежност в арбитраж по времето, когато е била министър на икономиката на Франция.

Лагард ще обжалва призовката на Републиканския съд, пред който трябва да отговаря за ролята си в държавен арбитраж през 2007 година. Това съобщи адвокатът на директора на МВФ, който определи като неразбираемо решението на съда.

Наскоро оправдана по случая, Лагард е отново обвинявана в небрежност в намесата в спора на френския бизнесмен Бернар Тапи и банка "Креди Лионе" за продажбата на фирма "Адидас". Арбитражният съд, назначен от Лагард, по това време министър на икономиката и приближена на тогавашния президент Никола Саркози, определя над 400 милиона евро компенсации за Бернар Тапи. На 3 декември т.г. обаче апелативният съд на Париж осъди бизнесмена да върне цялата сума.

За Кристин Лагард новата призовка е неприятна изненада, която може да осуети амбициите ѝ за втори мандат начело на МВФ. Според френския министър на финансите Мишел Сапен засега тя е невинна по презумпция и може да остане на поста си.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44