Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват най-старото крило в Троянския манастир

Снимка: БГНЕС

В Троянския манастир ще има цялостен ремонт на най-старото и най-голямо крило на обителта, свързано с видни личности от нашата история. За осигуряване на необходимите над четири милиона лева се кандидатства по Оперативната програма "Региони в растеж". 

Игуменът на манастира епископ Сионий съобщи, че тази част на светата обител е в много лошо състояние, опасна е и може дори да се срути:

Едно крило, което е строено през 1835 г, което по свой вид е колосално, защото е на четири етажа, уникално като строителство.  То е свързано с нашата история. Там е скривалището на Левски, кулата с параклиса „Св. Св. Кирил и Методий“, килиите на архимандрит Макарий и архимандрит Кирил, щаб-квартирата на генерал Карцов .Цялата дъсчена част се реставрира, всички каменни зидове, навсякъде се слага топлоизолация и пароизолация, покривни конструкции и чардаци. Крилото се подновява за още 200 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44