Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското външно министерство обяви, че ИДИЛ се занимава с търговия на човешки органи

Снимка: БГНЕС
Според ръководителя на отдела за новите предизвикателства и заплахи в руското външно министерство Иля Рогачов, терористичната  групировка се включва в търговията с човешки органи. Според него т.нар. "външната търговия" носи на ИДИЛ почти 2 млрд. долара. Позовавайки се на редица изследвания на експерти на ООН и на независими неправителствени организации, руският високопоставен дипломат отбеляза, че ИДИЛ продава годишно петрол и газ  за 950 млн. долара, пшеница и ръж за 200 млн, цимент за 100 млн., памук за 20 млн. Групировката активно търгува и с фосфати, сярна и фосфорна киселина, добави той.
  "Необходимо  е да се пресекат и други канали за финансиране на тероризма, например събираните в няколко страни волни пожертвувания", посочи Рогачов.
Той напомни и за единодушно приетата в четвъртък резолюция номер 2253 на Съвета за сигурност на ООН, която предвижда мерки и механизми против финансирането на ИДИЛ  и на други терористични  организации.  Анализатори и високопоставени военни в Москва изтъкват, че част от действията на руската военна операция в Сирия са насочени към пресичането на каналите за финансиране на екстремистката групировка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44