Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Русия ще обменят специална разузнавателна информация за терористичните групировки в Сирия

Снимка: БТА / Снимка: БТА

Министрите на отбраната на Франция и Русия Жан-Ив льо Дриан и Сергей Шойгу се споразумяха страните им да започнат обмяна на специална разузнавателна информация за терористичните групировки в Сирия. Френският военен министър беше на двудневно посещение в руската столица.

Разговорите на френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан с руския министър на отбраната Сергей Шойгу обхващат нуждата от по-голямо сътрудничество в сферата на разузнаването. В края на двудневното посещение на френския министър на отбраната в Москва малко неща са известни, но фактът, че Франция иска да разшири и да обменя разузнавателна информация с Русия, показва решимостта им да се справят с проблема на екстремизма и тероризма в Сирия.

Разузнавателните ни служби ще заздравят вече съществуващите връзки между тях, което изисква засилване на сътрудничеството. Трябва да увеличим обмена на военна информация, както за въздушните удари, така и за разположението на различните групировки в Сирия, каза френският министър на отбраната след разговори в Москва с руския си колега Сергей Шойгу.

Сближаването между Франция и Русия започна след атентатите в Париж на 13-и ноември, след което президентът Франсоа Оланд посети Москва, в рамките на обиколката му по световните столици, в търсене на консенсус за създаване на международна коалиция против групировката „Ислямска държава“. Няколко дни след това Владимир Путин нареди на руския крайцер „Москва“, които се намира край бреговете на Сирия в Средиземно море, да устави контакт с френските си колеги от „Шарл де Гол“ и да започнат общи действия срещу екстремистките групировки в близкоизточната държава.

Посещението на Жан-Ив льо Дриан в Русия, според експерти, е имало за цел да засили координацията между френската и руската военна авиация в сирийското въздушно пространство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44