Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" е изгубила тази година 14% от територията, която е контролирала през 2014-а

Снимка: БГНЕС

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е изгубила тази година 14 процента от територията, която е контролирала през 2014 година. Това показва проучване на британския институт за отбрана "Ай Ейч Ес Джейнс", цитирано от Франс прес.

Като се базира на информация от социалните мрежи и източници в Сирия и Ирак, институтът изчислява, че зоната, контролирана от джихадистите, е намаляла с близо 13 000 кв. км между 1 януари и 14 декември 2015 година. Данните сочат, че в момента групировката контролира 78 000 кв. км.

От своя страна сирийските кюрди са утроили размера на зоната под техен контрол, която в момента се простира върху почти 16 000 кв. км.

Подобно на "Ислямска държава", режимът на сирийския президент Башар Асад също е изгубил влияние, като вече контролира 16 на сто по-малка територия - 30 000 кв. км - от страната с обща площ от над 185 000 кв. км. Но, както се констатира в проучването, сирийското правителство е успяло да си върне част от териториите, изгубени в началото на годината, благодарение на руската военна интервенция през септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44