Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия може да предостави държавен заем на Иран в размер от 5 милиарда долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия може да предостави държавен заем на Иран в размер от 5 милиарда долара.

Според руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров става дума за предоставянето на Иран на държавен кредит, който ще има гаранцията на правителството в Техеран. Ако всички документи бъдат подписани навреме, никак не е изключено във втората половина на 2016 година Москва да отпусне кредита на Техеран, възлизащ на 5 милиарда долара.

Договорката по отпускането на кредита на Техеран стана по време на посещението на президента Владимир Путин в Техеран на срещата на върха на държавите производители и износители на газ в света. Най-вероятно кредитът, който Русия ще отпусне на Иран, ще бъде свързан с обновяването на железопътната инфраструктура на страната, както и изграждането от руски компании на електростанции в Иран.

Макар и в международен план в момента Русия и Иран да имат общи възгледи по кризата в Сирия, Москва следи внимателно амбициите на Техеран на газовия пазар, където двете държави са конкуренти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44