Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три рускини популяризират българския фолклор в родината си

Снимка: Николай Кръстев
Три момичета от Музикалната академия се вдъхновяват от българския автентичен фолклор и през последните няколко години искрено и с желание го представят пред руската публика в Москва. Те взеха участие в благотворителна вечер в българското посолство в Москва, организирана през последните години от посланик Бойко Коцев.


В тези вечери участват български дипломати, приятели на страната ни, български и руски бизнесмени, които дават своята лепта за благотворителни каузи, свързани с нашите сънародници в Русия. В трудно положение се оказват и двете български училища в Москва. 

Амалия, Екатерина и Таня започват да се занимават с български фолклор като редовно посещават Българския културен институт в Москва. Те търсят помощ при произношението, при начина на изпълнение и при запознаването с българския език отблизо. Това им помага да разберат по-добре фолклора ни. На благотворителна вечер в посолството ни в руската столица те изпяха много известни български песни.

Попитах Екатерина, след като не са учили за България, какво ги е привлякло в българския фолклор: 

Имахме възможност да избираме между различни музикални традиции и държави. Ние трите решихме, че България ни харесва с нейните мелодични ритми, с фолклора и с народните й танци. Решихме да се задълбочим, започнахме да разучаваме стиловете ви и да виждаме разликите между Северна и Южна България. Запознахме се и с партитурите, с живата музика и вече живеем с нея. 

Решихме да съставим свой ансамбъл в този състав, който сега сме и да продължаваме да пеем и да се радваме, казва с усмивка Амалия. 

На въпрос как са разбрали за българската народна музика момичетата отговарят: 

Ние обръщаме внимание на традиционния стил на народното ви пеене, но имаме и други известни песни, така че тези, които ни слушат, да могат да усетят различните фолклорни области в България. Мога да ви кажа, че когато пеем пред руска публика вашите фолклорни песни, това предизвиква голямо въодушевление и видимо много се харесва на слушателите. Рязкостта на ритмите и съзвучията кара хората да се заслушат и това сега дори се търси от другите ансамбли, интересуват се от такива български народни песни, както и хореографията. А това сега се търси и се харесва от публиката.

Ето така изглежда любовта към България, без да си я посещавал, но да обичаш музиката на народа и тя да те вдъхновява всеки ден да излизаш на сцената и радваш аудиторията, която явно харесва това, което правят на хиляди километри от нея. Така културата може да се окаже най-прекият път към България и духовното ни и музикално наследство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44