Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите управляващи в Полша променят начина на работа на Конституционния съд

Долната камара на полския парламент одобри спорна поправка в Закона за дейността на Конституционния съд в Полша.

До момента съдът взема решенията си в 5 или 9-членен състав и с обикновено мнозинство. Законовата поправка го задължава да действа с минимум 13 от 15-те си членове и с мнозинство от две трети. Така партията „Право и справедливост“, която дойде наскоро на власт в Полша, ще принуди председателя на Конституционния съд Анджей Жеплински да работи с петимата конституционни съдии, назначени от нея, след спорна процедура, отбелязва Ройтерс.

Новият закон ще влезе в сила, ако бъде одобрен и от горната камара на парламента, която също е контролирана от „Право и справедливост“.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Ан Брасьор предупреди, че това ще бъде „сериозно подкопаване“ на правовия ред в Полша.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44