Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият лидер на турските кюрди Селяхатин Демирташ пристига в Москва

Москва
Снимка: Никол Борисова, Личен архив

Лидерът на прокюрдската Демократическа партия на народите Селяхатин Демирташ е очакван днес в Москва. Руското външно министерство покани турския опозиционен водач, месец след свалянето на руския бомбардировач край турско-сирийската граница, което доведе до разрив в отношенията между Кремъл и правителството в Анкара.

Демирташ идва в сложен за руско-турските отношения момент. В Москва се осъзнава, че тази визита по всяка вероятност ще раздразни силно управляващите кръгове в Анкара.

Експертът от влиятелния Център за арабски и ислямски изследвания към Института по изучаване на Изтока към РАН - Борис Долгов е убеден, че действията на руското външнополитическо ведомство да бъде домакин на турския прокюрдски опозиционен парламентарен лидер е стъпка в правилна посока. Той е убеден, че Москва може да продължи диалога и с останалите турски опозиционни формации, но изключва възможността тя да има официални срещи със забранената от закона в страната Работническа партия на Кюрдистан /ПКК/.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44