Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски съд издаде заповед за арест на Михаил Ходорковски

| обновено на 23.12.15 в 15:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски съд издаде заповед за ареста на Михаил Ходорковски. Срещу бившия ръководител на ЮКОС е повдигнато обвинение за съучастие в убийството на руски кмет през 1998 година. Тъй като по данни на руските служби Ходорковски се намира зад граница, той е включен в международния списък на издирваните лица.

По данни на следствието, "като акционер и председател на управата на петролната компания ЮКОС Ходорковски е възложил през 1998-1999 г. на подчинените си служители в компанията Леонид Невзлин и Алексей Пичугин, както и на други лица, да убият кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов и предприемача Евгений Рибин, чиято служебна дейност е била насочена срещу интересите на ЮКОС".

Както преди няколко седмици съобщи БНР от Москва, руските власти смятат, че Ходорковски е искал да ликвидира кмета на Нефтеюганск, защото Владимир Петухов е обвинил ЮКОС, че не е плащал данъците си към местната администрация. Преди време и президентът Путин на един от известните политически и икономически форуми каза, че ръцете на Ходорковски са изцапани с кръв заради насилствената смърт на кмета. Михаил Ходорковски веднага отхвърли обвиненията и заяви, че Кремъл всъщност е недоволен от създадената от бизнесмена организация "Свободна Русия", която критикува руския президент и иска политически реформи като основната от тях е да се премине от президентска към парламентарна реформа на управление в Русия.

Това е третото дело за углавно престъпление срещу бившия петролен магнат. През 2005 година той е осъден на 9 години затвор заедно с Платон Лебедев за измама и неплащане на данъци. През 2010 година двамата са признати за виновни и по дело за присвояване на средства в огромни размери и осъдени на 14 години.

Новото обвинение срещу Ходорковски няма връзка с решението на президента Владимир Путин да помилва бизнесмена през 2013 година, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44