Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Габрово ще плащат с 50% повече за данък сгради през 2016 г.

Снимка: www.gabrovo.bg

От догодина Община Габрово ще събира по-високи данъци. Предложеното от кмета за увеличение на местните налози за жилищни имоти и за превозни средства беше прието от мнозинството в Общинския съвет. 

С 50 % повече ще плащат габровци за данък сгради. Ставката за нежилищни имоти остава същата. В резултата на промяната в общинската хазна ще постъпват с около 300 000 лева повече, сочат изчисленията на местната администрация, откъдето аргументираха поисканото увеличение с недостига на средства за решаване на инфраструктурни проблеми особено в отдалечените от центъра квартали и в селата. Повишение има и при данъка върху превозните средства. Двойно ще плащат собствениците на автомобили от най-ниските по мощност категории - до 55 киловата. Увеличението е 50 % за коли от клас до 74 киловата, а за по-мощните - 20 на сто. Двойно скача налогът и за товарните автомобили до 5 тона. Промените в наредбата за определяне на местните данъци и такси  бяха приети с гласовете на групата на ГЕРБ в общинския съвет.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44