Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 обредни хлябове представя Историческият музей във Велико Търново

Снимка: Красимир Каменов

70 обредни хлябове за всички празници през годината  има в етнографската си колекция Регионалният исторически музей във Велико Търново и сред тях са  погачите за Бъдни вечер и Коледа. 

По Коледа в миналото са се правили най-много обредни хлябове, защото това е времето, когато в името се ражда Млада Бога Иисус Христос, което всъщност е новото слънце, казва етнографът Галя Чохаджиева:
За Бъдни вечер и Коледа се прави Богова погача, която се украсява най-често с кръст и тази, която е пожеланието да се роди всичко, която се разчупва в къщи. Върху нея най-вече се изразява орача, ралото, купните, кръстците, всъщност пътят на хляба. Тези хлябове винаги се правят с квас, защото дори и това е пожелание, всичко да избуява, и здравето да избуява, и добруването да избуява. Винаги са слагали трапезата на земята и върху нея се нарежда всичко, като в средата задължително стои Боговата пита.

Обредните хлябове в регионалния исторически музей във Велико Търново са месени по стари образци и са консервирани, зада влязат в постоянната експозиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44