Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВИНЕТКИ

Необявената война по пътищата на България не спира. А един малък  детайл от нея е и продължаващата битка срещу новата цена на винетките. След многобройните протести в страната казусът вече стигна и до съда.

В навечерието на Коледа недоволни от различни градове внесоха в Софийския административен съд искане за спиране от продажба на новите винетни стикери.

Гражданите смятат, че винетките са незаконни, защото не е спазен срокът за обнародване на графичния дизайн и начинът им на обнародване в Държавен вестник.

Според жалбоподателите новата цена също е незаконна, защото никъде управляващите не са обсъждали промяната й. Както с браншови организации, така и с обществеността. Това решение е взето своеволно и незаконно, твърдят гражданите.

Какво ще реши съдът, не се знае. Но каквото и да отсъди, то със сигурност ще бъде обжалвано ако не от едната, то от другата страна. При скоростта на родната съдебна система окончателното решение вероятно може да се пръкне някъде към ранната пролет. Което от своя страна обезмисля цялата сага.

Защото една немалка част от скъпите винетки вече ще бъдат разпродадени, тъй като бизнесът няма време да чака. А и не само той. Нали не си мислите че е възможно държавата да ви върне парите за стикера, ако бъде осъдена?

Всъщност парите не са фантастично много. Проблемът с винетките, разбира се, има и паричен привкус, но като че ли по-важен е моралният аспект.

Хората се чувстват излъгани по брутален начин. Защото вдигането на цената стана въпреки многократните обещания, че ще поскъпнат само таксите за товарните автомобили и за автобусите.

Без промяна в цената на винетките до края на мандата. Обещанието направи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова още на 17-ти април, когато инспектираше нуждаещи се от спешни ремонти участъци по автомагистрала Тракия.

В навечерието на местните избори и министър Павлова, и шефът на пътната агенция Лазар Лазаров заявиха категорично, че за леките коли поскъпване от догодина няма да има.

Веднага след изборите обаче нещата се обърнаха. Изведнъж се оказа, че и винетките ще поскъпнат, и че данък „уикенд“ ще има, а и обещанието на една сюрия кметове да не се вдигат местните данъци и такси няма да бъде изпълнено.

Е, как при това положение редовият гражданин да не се усети като жертва на тука има-тука нема.

Всъщност оправдания и доводи имаше колкото искате. Например, че от осем година стикерите не били поскъпвали. Да, така е, но днес ръстът на цената им е близо 45 процента. А статистиката показва, че индексът на потребителските цени за месец Септември 2015 г. спрямо месец Септември 2007 г. е 121.7 процента, т.е. инфлацията за тези осем години е по-малко от 22 процента и справедливото решение е винетките да поскъпнат с толкова, което прави 14 лева 47 стотинки, а не 30 лева.

Ама на пътната агенция и трябвали 600 милиона за поддръжка на шосетата. Странно защо в Швейцария винетката е 30 евро за година, при това важи само за магистралите.

А България е единствената държава-член на Европейския съюз, която е въвела задължителна винетка за пътища от втори и трети клас, които не са ремонтирани с десетилетия. Затова и хората от едно силистренско село трябва да си купят винетка, за да стигнат до гробището…

Но да оставим евросъюза – в комшийска Турция отчисленията за пътищата са в цената на горивата. Което е справедливо, защото така който кара повече плаща също повече.

Е, при нас плащат всички. Освен че се плаща данък на автомобила всяка година, има акциз в цената на горивата. Дори върху него се добавя данък добавена стойност. Тогава резонният въпрос е къде отиват парите. Може би там, където са тези от акциза върху цигарите, дето щяха да влизат в здравеопазването. Никой не обяснява…

Както и не обещава, че дупките по пътищата наистина ще изчезнат. Но пък винетките ще поскъпват…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46