Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2016 г. ще бъде отпуснато финансиране за саниране на къщи-паметници на културата във Велико Търново

Снимка: в. "Република"

Община Велико Търново вече е издирила част от собствениците на къщи-паметници на културата, за да кандидатстват за обновяване на старите сгради с финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов каза, че през 2016 г. по ОП „Региони в растеж“ се предвижда да бъде отпускана финансова помощ за саниране на къщи-паметници на културата, които имат повече от двама собственици:

Дирекцията по строителство подготвя няколко улици с такива къщи, където вече са издирени собствениците, които са от двама до 15, за да могат да се включат в тази програма. Това е единственият шанс всички стари сгради в старата част на града да бъдат ремонтирани и реставрирани.

Във Велико Търново като индивидуални сгради или като част от архитектурни ансамбли, статут на недвижими паметници на културата имат повече от 500 къщи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44