Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС отбелязва 31 години от Възродителния процес

Тримата съпредседатели на ДПС бяха освиркани на митинг в кирковското село Могиляне

| обновено на 26.12.15 в 12:32
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Тримата съпредседатели на ДПС бяха освиркани на митинг в кирковското село Могиляне. Митингът се провежда по повод събитията от Възродителния процес. Тримата не се качиха на официалната трибуна и останаха сред хората.

За първи път проявите, организирани от ДПС в село Могиляне и в Момчилград, се провеждат в един ден.

Интересът на медиите към тях е огромен заради присъствието на бившия лидер на ДПС Лютви Местан и очакваната визита на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Лютви Местан се появи в Могиляне два часа преди възпоменателния митинг. С него бяха посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, турският консул в Пловдив и областният лидер на ДПС и кмет на Джебел Бахри Юмер.

Бившият партиен лидер се поклони пред гроба на малката Тюркян, загинала по време на събитията преди 31 години. Местан говори на турски с присъстващите на поклонението, като една от фразите му беше: Аз не съм куче нито на партията, нито на държавата. Той отказа да коментира ситуацията след отстраняването му от ДПС.

След молитвата Местан и кортежът на посланика си тръгнаха от Могиляне, без да останат за митинга. По пътя колоната от автомобили се размина с тримата съпредседатели на ДПС, които вървяха пеша начело на голяма група активисти на ДПС.

Очакванията са Местан да говори на другия митинг, който трябва да започне след 14:00 часа в Момчилград. Противно на твърденията, за лична визита в района, турския външен министър Чавушоглу не присъства. В Могиляне са много наши изселници в Турция и лидерите на две изселнически организации, едната от които "Балгьоч". Има и много турски телевизии.

Митингът в памет на Тюркян продължи малко повече от половин час.

Тримата съпредседатели на ДПС не се качиха на трибуната и останаха сред хората. Когато обаче бяха представени от водещия на митинга, част от присъстващите ги освиркаха и ги наричаха с обидни думи. Чуха се възгласи: Долу Доган.  Да живее ЕС.

За първи път на този митинг няма речи на политици, единственото изказване е на кмета на Кирково.

Утре митингите продължават в няколко родопски села, където през изминалите години подобни прояви не са  се провеждали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44