Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Стефановден

| обновено на 27.12.15 в 10:12
Снимка: БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на своя първомъченик и архидякон - Св. Стефан.

След възнесението на Иисус Христос той е поставен за пръв сред седмина дякони, назначени от Апостолите да се грижат за разрастващата се християнска общност в Ерусалим. Така станал първи архидякон в устройващата се Йерусалимска община. Обезпокоени от нарастването на броя на християните, юдейските старейшини настроили народа срещу него с обвинението, че хули Бога и Моисеевия закон. Архидякон Стефан е първият мъченик, умрял за Христовата вяра.

В поредицата от светли празници денят на Св. Стефан е неразделно свързан с Христовото Рождество, не само хронологично, но и с посланието, което църквата отправя към вярващите по време на богослужението днес. Стефановден се чества на третия ден след Рождество Христово и е последният празник в годината, за който се казва, че "затваря кръга". 

Днес Стефан е сред най-разпространените имена в България.  Гръцката дума „стефанос“ означава „венец“.

На Стефановден празнуват: Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню, Шон, Шона




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44