Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркадий Дворкович обяви:

Москва няма да се откаже от сътрудничеството с Турция, но ще последват санкции

| обновено на 28.12.15 в 11:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ключовият вицепремиер в сферата на икономиката в руското правителство Аркадий Дворкович обяви, че Москва смята да продължи с режима на санкции срещу Анкара.

Ще последват действия, за които ще бъде обявено, заяви Дворкович, но допълни, че Москва не цели да се откаже напълно от сътрудничеството с Турция.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който беше въведена забрана и ограничение на вноса на определени турски стоки на руския пазар. Това стана, след като турските ВВС свалиха руския бомбардировач Су-24 над Северозападна Сирия.

В същото време електроните медии в Москва съобщават, че се забелязва поскъпване на плодовете и зеленчуците, внасяни от Турция на руския пазар. Поскъпването е значително за доматите и краставиците и както отбелязват местните икономисти, на фона на отслабването на курса на рублата и дисбаланса на пазара след въведените санкции от Москва към Анкара, нещата в тази област не изглеждат добре. 

Русия сега търси заместител на доставката на турските плодове и зеленчуци, като най-вероятни печеливши за разпределянето на този пазар биха били Мароко, Египет и Тунис, но не липсват и по екзотични възможности, като снабдяване с мандарини и портокали от Сирия. Но бизнесмени от Сирия уточняват, че заради войната в близкоизточната държава количествата за износ са ограничени и едва ли сега могат да отговорят на нуждите на големия руски пазар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44