Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама арестувани след безредиците в Корсика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция е започнала разследвания след четиридневните размирици на остров Корсика. Те избухнаха след нападение срещу пожарникари и полицаи миналия четвъртък, което отприщи вълна от антиарабски настроения и стигна до палеж в мюсюлманска молитвена зала.

Двама души са арестувани във връзка с размириците в Корсика през последните дни. Полицейското присъствие е засилено в столицата Аячо, където вчера отново се състоя демонстрация въпреки забраната на префектурата.

Безредиците започнаха миналия четвъртък, когато около 50 жители на беден имигрантски квартал предизвикаха пожар и нападнаха двама пожарникари и един полицай. Последвалата демонстрация в защита на служителите на реда прерасна в насилие. С расистки лозунги и викове "Арабите - вън!" някои от демонстрантите нападнаха мюсюлманска молитвена зала и подпалиха религиозна литература.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обеща да бъдат разкрити и изправени на съд извършителите и на двете престъпни акции.

Крайният национализъм е привнесен отвън. Нападението на религиозни сгради е неприсъщо на политическата традиция и култура на Корсика, заяви пред няколко медии новият председател на местния парламент Жан-Гий Таламони, лидер на местните националисти, които спечелиха последните регионални избори на острова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44