Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един (смел) нов квартет търси публика и съмишленици за голям арт проект

Снимка: paradise-center.com

Струнен АРТ квартет - зад това име се крият три дами и един мъж. Той е цигулар, името му е Даниел Трингов и след 12 години в САЩ има амбицията да реализира мащабни проекти в България. Вярва, че изкуството може да привлича големи инвеститори, когато се "мисли с размах". Но всеки голям проект започва с една (малка) крачка и в случая това са концертите на новата формация АРТ квартет.

Съставът е нетрадиционен - две цигулки и две виолончели. "Това всъщност е така, защото едното виолончело (в лицето на изключително виртуозната американка от китайски произход Сифей Уен) "изпълнява ролята" на виола" - обяснява Даниел Трингов. През последната година Сифей Уен представя в няколко концерта Годишните времена на Антонио Вивалди "в пълната версия, както си е за цигулка, без никакви промени", уточнява не без гордост Трингов.

Останалите две дами в квартета са Адриана Точева (цигулка) и Румяна Гавадинова (виолончело). Всички те са млади, усмихнати и позитивни. Репертоарът на АРТ квартета е далеч от стандартите - те свирят и танга, и джаз, не само класика. Новогодишният им концерт тази вечер също е на нетрадиционно място - в Галерия Индустриална11. Входът е с покани, които мгат да бъдат получени и на място. А конкретно тази вечер музикантите ще се представят не само като квартет, но и с отделни "солови номера" - Даниел Трингов ще свири Виенявски, Сифей Уен ще интерпретира цигулкови творби на виолончелото, а двамата са подготвили и дуетно изпълнение на  концерта за две цигулки от Бах (който вече са представяли със "Софийски солисти"). Ще има и едно "парче" на Живко Петров.

Именно с него са свързани някои от големите планове на Даниел Трингов  - те включват четири "златни, ама буквално покрити със злато" рояли - за Живко Петров, Ангел Заберски, Иван Янъков и Георги Черкин (които преди дни за втори път напълниха до краен предел зала 1 на НДК с коледния си концерт за 4 рояла); но също седем концертни зали (или по-скоро комплекси, тип "Юнивърсъл студиос"), пръснати из цялата страна  - в София, разбира се (в един бивш завод), в Казанлък (неговия роден град), в Русе, Пловдив... Трингов е убеден, че музикантската общност у нас трябва да "работи заедно" и "нещата ще се получат". И подготвя бляскава презентация на своите идеи за догодина. А за днес се надява неговият Струнен АРТ квартет да изненада всички зрители с една интересна, майсторски поднесена програма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.