Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: "Турски поток" има перспективи

Проектът "Турски поток" има перспективи, но за момента преговорите не са възобновени, заяви в телевизионно интервю руският министър на енергетиката Александър Новак:

 В момента, както знаете, междуправителствената руско-турска комисия не работи и в тази връзка преговори по Турски поток не се водят. Но като цяло мисля, че ако турската страна е заинтересована от реализацията на проекта, той има право на съществуване.

Според Новак много важно условие за строителството на газопровода е развитието на инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа. Министърът каза още, че руската страна  е готова да увеличи доставките на газ за Анкара:

Русия има газ и той е достатъчно евтин. Разполагаме със съответната инфраструктура и  гарантирано сме готови  да доставяме и да разширим обема на доставките за синьо гориво за турската страна.

Според Новак икономическото и търговското сътрудничество би било ефективно и за двете държави и трябва да продължи.Той припомни, че сега Русия доставя на Турция 30 от необходимите й  50 милиарда кубични метра газ годишно.

Информацията е на ТАСС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44