Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Силистра построиха училище за децата в Югоизточна Гана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единадесетокласници от езиковата гимназия "Пейо Яворов” в Силистра станаха благодетели за 78 деца от предучилищна и начална училищна възраст в Република Гана. За по-малко от месец силистренските ученици успяха да съберат близо 30 000 долара, с които беше построено училище за децата в африканската страна. 

Благотворителната инициатива на гимназистите е вдъхновена от техния учител по английски език - 26-годишния американски доброволец Майкъл Пелехач и от класната им ръководителка Кремена Радоева. Като на шега учениците организираха кампания и успяха да съберат близо 30 000 долара за 25 дни. С парите е построена училищна сграда с три класни стаи в региона Волтар, Югоизточна Гана. Така 78 африкански деца вече не учат под открито небе, а силистренските младежи са горди с постижението си:

Добре е да има и такива каузи, за които ние да се борим, на които да държим.

Можем да успеем да се обединим и да направим нещо толкова голямо. Това ме вдъхновява и ме кара да се чувствам една част от едно голямо сърце.

Това е наистина една добра кауза и една добра възможност за учениците от по-бедните страни да се развиват и наистина да получат едно по-добро образование, да имат по-добро бъдеще и да следват мечтите си - споделиха силистренските ученици.

По волята на дарителите остатъкът от средствата след построяването на училището ще бъдае използван за обучение на учители и стипендии за децата. Училището е открито с официална церемония през ноември, а на специална плоча на входа е записано: "Посвещава се на обикновените хора, които могат да доведат до необикновена промяна".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44