Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11000 полицаи и военни охраняват Париж и покрайнините му

Франция изпраща 2015 г. с травмата от преживените терористични атаки - от нападенията срещу сатиричното издание "Шарли ебдо" и кашерния магазин през януари до кървавата драма на 13 ноември, при която загинаха 130 души. В новогодишната нощ Париж е под безпрецедентен контрол на силите за сигурност, а атмосферата носи повече символика, отколкото празничност.
Париж ще посрещне Новата година така, както светът е свикнал да го вижда - с традиционната наздравица на булевард "Шанз Елизе" в полунощ. но при небивали досега мерки за сигурност. 11000 полицаи и военни охраняват столицата и покрайнините ѝ. Въпреки тези мерки туристите са много по-малко от обикновено. 
Заради терористичната опасност тържеството на красивия булевард ще бъде кратко, сдържано и символично. В памет на 130-те жертви на атентатите през ноември традиционната заря е отменена, а видоеспектакълът върху Триумфалната арка трябва да излъчи послание за патриотизъм и достойнство. Тероризмът и борбата с него ще бъдат тежестта и в новогодишната реч на президента Франсоа Оланд довечера. Сатиричното издание "Шарли ебдо" също се готви за възпоменание на убитите си колеги в атентата през януари  - със специален брой в едномилионен тираж по случай тъжната годишнина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44