Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС влиза в сила

Снимка: архива

Днес влизат в сила споразумението за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз и руското ембарго върху украински хранителни продукти.

Търговското споразумение с Евросъюза е част от по-широкото и оспорвано споразумение за асоцииране, което бе подписано в края на юни 2014 - броени седмици след разгарянето на въоръжения конфликт между проруските и прозападните сили в бившата съветска република. То ще наложи на Киев да пренасочи икономиката си от руския към европейския пазар. Европейската комисия очаква сделката да доведе до модернизация, реформи и чуждестранни инвестиции. Руската страна обаче очаква безконтролен приток на европейски стоки през украинската граница в ущърб на своите производители. По тази причина Москва прекрати своя договор с Украйна за свободна търговия и въвежда от днес 6-процентно мито за украинските стоки, а за украинските храни - ембарго по аналогия с ембаргото, въведено върху европейски стоки в отговор на брюкселските санкции срещу Русия. Според признанието на украинския премеиер Арсений Яценюк, това ще струва на страната му поне 600 милиона долара. Президентът Петро Порошенко заяви, че Киев е готов да плати тази цена. В новогодишното си обръщение към сънародниците си той обвини Русия, че се опитва да „задуши“ икономически Украйна и се закани, че ще отвърне на „удара“ в близко бъдеще.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44