Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въоръжено нападение над индийска база близо до границата с Пакистан

| обновено на 02.01.16 в 14:46
Полицията в Пенджаб прави проверки по пътищата след нападението
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Базата "Патханкот" на индийските ВВС в щата Пенджаб, недалеч от границата с Пакистан, е била атакувана от въоръжени мъже. Четирима от нападателите са убити, загинали са и двама индийски войника. Престрелката е продължила около 4 часа. Атакуващите проникнали на територията на базата с откраднат предния ден автомобил и били преоблечени в индийски униформи. Те нахлули в едно от спалните помещения, но били блокирани там и не могли да нанесат щети на самата база.

Индийските власти смятат, че нападателите са влезли на индийска територия от пакистанския град Бахавалпур и вероятно са от екстремистката групировка "Джаиш-е-Мохамед".


Патанкот е на път за контролирания от Индия щат Кашмир, който от дълги години се бори срещу управлението от Делхи. Нападението идва в момент на сближаване между двете враждуващи ядрени сили. Индийският премиер Нарендра Моди неочаквано посети Пакистан на 25-и декември, за да възроди политическия диалог. Реакцията на Исламабад ще определи дали започналото сближаване ще доведе  до конкретни резултати.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44