Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради закон, позволяващ назначававе без конкурс шефовете на обществените медии

Йотингер предупреди Полша, че ще задейства процедура за отнемане на правото й на глас в Съвета на Европа

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След протеста на полското радио Йединка и Европейската комисия отправи предупреждение към властите в Полша заради спорния медиен закон, приет в края на 2015-а година.

Европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер предупреди властите в Полша, че ще задейства процедура, която може да доведе отнемане на правото им на глас за общите решения в Евросъюза, съобщи „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Санкцията може да бъде наложена заради новоприетия закон, позволяващ на полското правителство да назначава без конкурс ръководителите на обществените медии.

Действията на управляващата партия Право и справедливост предизвикаха протести в Полша и остри реакции от международни неправителствени организации. Според Франкфуртер алгемайне цайтунг Еврокомисията ще разгледа въпроса още на на следващото си заседание, насрочено за 13-и януари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44