Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: В момента републиканската пътна мрежа се почиства от над 1000 снегорина

Снимка: БГНЕС

До 14.00 часа на телефон 112 и на телефоните на Агенция "Пътна инфраструктура" няма сигнали за бедстващи хора или закъсали автомобили по пътищата в страната, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й в момента републиканската пътна мрежа се почиства от над 1000 машини, други 500 са разположени в източните части на България, където снеговалежът тепърва започва.

Започна спирането на Ботевград още в 12.30 часа. От 13.30 часа започна поетапното спиране на тежкотоварните превозни средства. Имаме определени 50 паркинга, на които тези тирове се подреждат. В момента по републиканската мрежа имаме почти 1000 ефективно работещи снегорина и 500, които правят само необходимите обходи, тъй като в Източна България още не вали, заяви министър Лиляна Павлова.

Пътищата позволяват нормално придвижване в зимни условия, молим обаче гражданите да нямат очакване за почистен път до черно, призова началникът на АПИ инж. Лазар Лазаров

Нашите изисквания са при снеговалеж минималната покривка, която трябва да е на пътното платно за трети клас, да е 10 сантиметра. Автомобилът трябва все пак да е със зимни гуми. За втори клас тази покривка е 5 сантиметра, вече за първи клас и автомагистрали е 3 сантиметра, като отново предупреждението е, че автомобилите трябва да са оборудвани с гуми за зимни условия, а при товарните трябва да има вериги.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова допълни:

40 от тях са в рамките на съвместните патрули, а останалите са на места, които са свързани с възможнист за критични ситуации. По границите към момента има интензивен трафик, но няма критична ситуация. Последната ми информация е буквално преди минути, ча само четири автобуса чакат на Калотина да бъдат обработени.

Създадената организация позволява всички пътуващи в последния почивен ден след празниците да се приберат навреме, живи и здрави у дома, за целта обаче е нужно и разумно поведение на шофьорите.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44