Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Банско туристическият бранш отчита близо осем процента ръст спрямо същия период за 2015 г.

Снимка: БГНЕС

Гости от алпийските държави Австрия, Италия и Швейцария избраха Банско за новогодишната си ваканция. За последните две седмици туристическият бранш в  курорта отчита близо осем процентов ръст спрямо същия период миналата година.

Най-предпочитани са били петдневните ваканции, което дава много добра устойчивост на зимния туризъм, заявиха от съюза на хотелиерите. 70% от гостите за Коледа и Нова Година са били млади хора от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия. За първи път Банско посреща големи групи туристи от Австрия и Швейцария, които са конкуретни държави в зимния и ски туризъм. Най-далечните гости са били от САЩ и Канада. Продължава съвместната работа на български, гръцки и румънски полицаи за гарантиране на обществения ред и в помощ на туристите от съседните държави. Присъствието ни в града ви и ски зоната дава сигурност на нашите сънародници, споделиха румънските полицаи:

Румънците имат проблеми с комуникацията. Явно не всички говорят английски език и не се намират хора, които да им казават къде да се настаняват, къде да си сложат колите, къде са аптеките и медицинските центрове. Някои трябва да им помага с превода. Имат нужда от нас за различните проблеми. Много се радват, когато ни виждат и им помагаме.

Хиляди бяха скиорите днес, които се радваха на първия истински сняг. Около 60 см е снежната покривка в планината, като продължават да работят и оръдията за изкуствен сняг, каза за "Хоризонт“ маркетинг директорът на ски зоната Иван Обрейков. До момента няма сериозни инциденти в планината, информираха от Планинската спасителна служба в курорта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44