Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предлага да посредничи в конфликта между Саудитска Арабия и Иран

Снимка: Васко Михайлов

Русия смята, че във формата на Виенската група по решаването на Сирийската криза, където заедно с Москва работят Техеран и Рияд, има поле за търсене на посредничество в преодоляването на конфликта между Иран и Саудитска Арабия.

Надяваме се, че този механизъм ще продължи активната си работа  в търсенето на политическо разрешение в Сирия, каза днес високопоставен руски дипломат, пожелал анонимност.  Според него Москва е свързана с добри отношения и с Техеран, и с Рияд, и като приятели ние бихме били готови да изиграем, ако се наложи, посредническа роля с цел уреждане на съществуващите и нововъзникналите противоречия между тези две страни

Пред  РИА Новости представителят на руското външнополитическо ведомство отбелязва, че имаме кредит на доверие и от иранците, и от саудитците. Отдавна имаме предложение за посредничество и ние предлагахме да се проведат такива срещи на руска територия по инициатива на руския външен министър Сергей Лавров, добави още дипломатът.

Конфликтът между Иран и Саудитска Арабия се следи внимателно в Москва от познавачите на процесите в Близкия и Средния изток, защото той може да повлияе върху регионалната стабилност, както и разрешаването на сирийския конфликт, в който Русия е много сериозно дипломатически и военно ангажирана. Ръководителят на комисията по международните въпроси в Съвета на Федерацията Константин Косачов изрази убедоността си, че Иран ще се придържа към икономически мерки на въздействие върху Саудитска Арабия, а не в силово търсене на решение на конфликта между Техеран и Рияд.

И докато Москва предлага добрите си услуги за посредничество, не липсват в руската столица и някои крайни изказвания за процесите в Средния изток. Ръководителят на евразийското движение известния философ Александър Дугин предложи в публикувана от него днес позиция Саудитска Арабия да бъде унищожена и да бъде подкрепено шиитското направление в исляма. Според него руско-шиитският алианс не е просто геополитика, а е дълбоко родство от религиозен характер. Саудитска Арабия трябва да бъде унищожена. Това е евразийска фетва, бе категоричен още Дугин.

В Русия живеят 15 милиона мюсюлмани, което е около 10% от населението на страната. От тях сунитите са 49%, докато шиитите са 2%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44