Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия няма да бойкотира преговорите за Сирия въпреки конфликта си с Иран

Снимка: bg.wikipedia.org
Саудитска Арабия няма да бойкотира преговорите за примирие в Сирия и Йемен въпреки конфликта си с Иран. Това увери постоянният представител на арабското кралство в ООН Абдула ал Муалими.

Съдействието на Рияд и Техеран се смята за ключово за мирното уреждане на двата конфликта, които произведоха милиони бежанци, тъй като двете големи регионални сили поддържат враждуващи една с друга групировки както в Сирия, така и в Йемен. По същата причина екзекуцията на влиятелен шиитски духовник в Саудитска Арабия и погромът над Саудитското посолство в Иран предизвикаха опасения от засилване на напрежението в целия регион. Опасенията се потвърдиха, след като в неделя Рияд прекъсна дипломатическите си отношения с Техеран, последван и от няколко съседни държави със сунитско ръководство. След Съединените щати и Европейския съюз, тревога изрази и Турция. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш призова Иран и Саудитска Арабия към спокойствие, тъй като Близкият изток и без това е вече буре с барутСходно мнение изрази и бившият ирански външен министър Ахмад Саламатиан.

Проблемите между Иран и Саудитска Арабия в региона ескалираха до такава степен, че ситуацията вече може да сравни с тези от преди големите войни на 20-и век като Първата световна война.

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр обяви, че страната му може да приеме отново нормални отношения с Техеран, при условие че Иран престане да се меси във вътрешните работи на другите държави

Ще прекъснем също всичкия въздушен трафик към и от Иран., ще прекратим търговските си отношения с Иран и ще наложим забрана за пътуване на поданиците си в Иран.
На свой ред иранският вицепрезидент Ешак Джахангири обвини Рияд, че "помагат на терористите в Ирак и Сирия.
Съветвам саудитците да се откажат от тези саботажи и нелогични, прибързани и емоционални мерки, които са резултат на грешно ръководство, защото те ще пострадат от прекъсването на отношенията с Иран.
Двете страни още не са отговорили на руското предложение за посредничество. Как това ще се отрази на мирните преговори в Йемен, ще стане ясно още в идните дни, когато специалният пратеник на ООН Исмаил улд Шейх Ахмед започва обиколка на столиците от региона за възобновяване на примирието, прекратено на 2 януари. Преговорите между правителството и опозицията в Сирия са насрочени за края на месеца.

Междувременно Съединените щати очакват да продължат планираните този месец срещи, които целят да подпомогнат диалога между враждуващите в Сирия страни въпреки напрежението между Иран и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, като цитира говорителя на Държавния департамент Джон Кърби.

Все още се надяваме и очакваме, че срещите между опозиционните групи и режима ще се състоят, посочи Кърби.

Кувейт отзова посланика си от Иран два дни след като Саудитска Арабия направи същото, съобщи Ройтерс. Отношенията си с Техеран в последните дни прекъснаха още Бахрейн и Судан. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44