Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Богоявление Йордан Стоянов извади кръста от реката в Старозагорски минерални бани

Снимка: Венелина Попова

Отец Йордан Карагеоргиев организира за пета година Богоявленския ритуал с хвърлянето на кръста във водите на реката в курорта Старозагорски минерални бани. Кръста тази година извади Йордан Стоянов, който пред "Хоризонт" определи това като второ свое кръщение. Той го издигна високо и заедно с другите млади мъже извиха хоро във водата, развели българския трибагреник.

Отец Йордан Карагеоргиев благослови присъстващите на ритуала, поръси ги със светена вода и са обърна към тях:

Милост Божия е, че можем да спазваме тези извечни български обичаи, защото това е българска идентичност. Както казваше професор Марко Семов, малко преди да си отиде и да се представи пред Бога, ако ние не обичаме България, няма кой да я обича!

По традиция свещеници от Стара Загора извършиха  празничен водосвет в парк "Йордан Капсамунов" и освещаване на бойните знамена. Кръстът беше изваден от Горан Гънчев, който скача във водите на езерото за шеста година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44