Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Рождество Христово руският патриарх Кирил се помоли конфликтът в Украйна да бъде прекратен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В най-големия катедрален съборен храм в Москва „Христос Спасител“ главата на Руската православна църква патриарх Кирил в полунощ отслужи бдение и света литургия, посветена на Рождество Христово, което по стар стил, според Юлианския календар, се празнува в Московската патриаршия, както и в Грузинската, Сръбската, Ерусалимската и Коптската. Рождество отбелязват днес и в монашеската република Атон и неканоничните Македонска архиепископия, Черногорска православна църква, в Украйна и Беларус.

Освен вярващите, които останаха до края на светата литургия в храма „Христос Спасител“, тук бе и премиерът Дмитрий Медведев, заедно със съпругата си, докато президентът Владимир Путин предпочете да посети богослужението на Бъдни вечер в село Тургиново, намиращо се в Тверска област, където неговите родители са били кръстени, а баба му е погребана в старото гробище. Той има традицията да посреща двата основни християнски празника – Рождество и Възкресение Христово в различни храмове и манастири в Русия като Карелия, Сочи, Якутск и Воронеж.

На два пъти по време на тържественото богослужение, когато изреждаше имената на православните патриарси, Кирил спомена името на българския патриарх Неофит. В словото си московският и на цяла Русия патриарх Кирил обърна внимание на враждата в Украйна, като се обяви за нейното прекратяване.Той изрази увереност още, че братоубийственото противостояние, което е възникнало на украинска земя, не бива да разделя чедата на Църквата, сеейки омраза в сърцата.

Патриарх Кирил каза още в словото си: Моля се да се прекратят войните и междуособиците, мирът Божий да стане достояние на всички хора и чрез него и благоволението ще дойде в нашия живот. Старайте се да запазите вярата си, да живеете в мир с ближните си.

За първи път от близо 90 години в Исакиевския събор в Санкт Петербург се проведе нощно тържествено богослужение, посветено на Рождество Христово.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44